Malzemelerini ve tarifini pek çok yerde bulabilirsiniz ama işin sırrı pişirme tekniklerinde gizli... Acele etmeden İrmikli tatlıların pişirilme özelliklerine uyarak siz de efsane tatlılar yapabilirsiniz. Mutfakta elinizde bir çok tarif olabilir ama doğru pişirme tekniklerini uygulayamazsanız sonuç hüsran olur.
Ben derslerimde öğrencilerime önce tekniği anlatırım, tarif mühim değil. Hatta tekniği bilirseniz siz de yeni tarifler üretebilirsiniz...
EFSANE ŞAM TATLISI
MALZEMELER
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı tereyağı
Şerbeti
2 su bardağı şeker
2+1/2 su bardağı su
Üzerine
Tuzsuz fıstık veya çiğ badem
YAPILIŞI
Önce şerbet hazırlanır. Şeker ve 2 su bardağı su karıştırılarak 15 dakika kaynatılır kaynayınca üzerine kalan yarım su bardağı su birden ilave edilir ve ocağın altı kapatılır.
Bu şerbeti Nez'in kesilmesini engelleyecek yöntemlerden biridir.
Yoğurt ve şeker el çırpıcısı ile karıştırılır. Irmik un kabartma tozu ve karbonat harmanlanarak bu karışımı ilave edilir.
En küçük boy Borcam fırın kabının tabanı bir yemek kaşığı pekmez ve tereyağı karışımıyla yağlanır. Harç tepsiye dökülerek ıslak el ile yayılır en üstte kalan pekmez el ile sürülür.
Fıstık veya badem dizilerek 30 dakika tepside dinlendirilir.
160 dereceye ayarlanan fırında alt ve üst iyice kızarana kadar pişirilir.
Irmikli tatlılar da her zaman fırın soğukken tepsi fırına verilir düşük ısıda uzun sürede pişirilir.
Kek soğukken dilimlenip ılıyan şerbet üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
En sevdiğim tatlılardan biri. Tarifinizi deneyeceğim. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilDoğru teknikler uygulandığında istenilen sonuçların kesinlikle alınacağını savunuyorum hep.
SilUmarım siz de beğenerek tadacaksınız şam tatlısını. Sevgiler